Procesvolwassenheid; is dat niet gewoon kinderspel?

017Met de toename van de populariteit van het vakgebied Business Process Management ontstonden ook de zogenaamde volwassenheidsmodellen. Deze zouden antwoord moeten geven op de vraag “hoe procesgericht is uw organisatie?”

Een checklistje invullen en u weet wat er, qua procesgerichtheid, nog te behalen valt voor uw organisatie. Vanzelfsprekend wordt hiervan dankbaar gebruik gemaakt door adviesbureaus die u graag helpen om een paar treden te klimmen op de volwassenheidsladder.

Maar is het niet zo dat de mate van grip per proces mag verschillen? Sommige processen moet je lekker laten gaan, terwijl anderen veel meer sturing nodig hebben. Geldt volwassenheid dus niet meer voor individuele processen dan voor een organisatie als geheel? Dat besef duidt misschien al op enige volwassenheid in het aanpakken van BPM.

Afgezien daarvan; zouden uw klanten blij zijn wanneer u met trots op uw website meldt dat u gestegen bent van level 2 naar level 3 en dat dat betekent dat u nu echte end-tot end processen heeft vastgelegd?

Tuurlijk niet; voor uw klant gelden slechts 2 niveaus; wel tevreden of niet tevreden over het resultaat.

En of u deze resultaten er nu uit heeft geworsteld via niveau 1 of niveau 5, het zal ‘m een vleesvervanger zijn.

Kortom de klant verwacht dat u zich volwassen gedraagt, niet dat u het bent.

2 reacties op “Procesvolwassenheid; is dat niet gewoon kinderspel?

 1. Hoi Emiel,

  Als BPRM consultant heb ik al regelmatig nagedacht over het maken van zo’n checklijst en de vraag is dan ook wat voor vragen gaan we stellen: maakt u al procesmodellen? gebruikt u al Mavim of ARIS? is het een idee om regels expliciet te maken? Ik denk dat je gelijk hebt dat e.e.a. afhangt van de context. Toch geloof ik dat je wel degelijk volwassener kunt worden als je over bovenstaande vragen nadenkt en misschien per procesdomein een afgewogen beslissing neemt. Ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt.

  Met vriendelijke groet,

  Tim

  • Hoi Tim,

   Als het doel van zo’n checklist is om de ‘volwassenheidsscore’ te bepalen, nee dan niet.

   Maar als je ‘met processen aan de slag gaat’ zou ik wel altijd een soort van pad bewandelen. En dat begint met het beantwoorden van de vraag ‘welke processen heeft u en hebben deze (verbeter)aandacht nodig’

   En dan zou zo’n checklist kunnen helpen om goede aanpak/hulpmiddelen te bepalen om die processen de benodigde, maar vooral juiste, aandacht te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *